Polityka prywatności

Niniejsza polityka opisuje kwestie związane z korzystaniem z serwisu internetowego znajdującego się pod adresem rubylogic.pl lub rubylogic.eu zwanego dalej Serwisem.

  1. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Ruby Logic S.C. ul. LIpnicka 30, 43-300 Bielsko-Biała, NIP 9372675986, REGON 362330211.
  2. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi - ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego.
  3. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w następujących celach:
    • świadczenie usług oferowanych w serwisie,
    • zawarcia i realizacji umowy o świadczenie usług,
    • przesyłania wiadomości zawierających informacje handlowe,
    • umożliwienia kontaktu z Administratorem,
    • prowadzenia marketingu bezpośredniego (za uprzednią zgodą),
    • przesyłanie newslettera.
  4. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:

    • poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje,
    • poprzez gromadzenie plików “cookies”.
  5. Państwa dane osobowe mogą być przetwarzane:

    • na podstawie Państwa zgody wyrażonej w serwisie - jeśli zgodzą się Państwo ją wyrazić (art.6 ust.1 lit.a RODO),
    • ponieważ przetwarzanie danych jest niezbędne do zawarcia umowy o świadczenie usług lub do podjęcia działań na Państwa żądanie, zmierzających do jej zawarcia (art.6 ust.1 lit.b RODO),
    • na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze (art.6 ust.1 lit.c RODO),
    • do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora, w tym do odpowiadania na wiadomości przesłane za pośrednictwem nakładki “Kontakt”, w celach analitycznych i statystycznych, w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony ewentualnych roszczeń, w celu badania satysfakcji klienta (art.6 ust.1 lit.f RODO).

    Więcej o zgodności przetwarzania danych osobowych z prawem mogą Pastwo znaleźć tu: https://rodoradar.pl/artykul-6-zgodnosc-przetwarzania-z-prawem/

  6. Podanie danych jest dobrowolne, jednak w niektórych przypadkach jest niezbędne np. przy zawarciu umowy. Niepodanie danych osobowych skutkuje brakiem możliwości korzystania w pełni z usług serwisu, brakiem możliwości do nawiązania kontaktu z Administratorem przez zakładkę “Kontakt” oraz brakiem możliwości otrzymywania informacji o ofertach specjalnych i promocjach oferowanych w serwisie. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych.
  7. W każdej chwili istnieje możliwość wycofania zgód udzielonych w serwisie, w tym zgody na przetwarzanie danych osobowych. Do tego momentu przetwarzanie Państwa danych jest zgodne z prawem.
  8. Mają Państwo prawo do:

    • żadania dostępu do Państwa danych osobowych,
    • żądania ich sprostowania,
    • żadania przeniesienia danych osobowych do innego administratora,
    • żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych lub ich usunięcia,
    • sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych (art.6 ust.1 lit.f RODO).

    Pytania dotyczące polityki prywatności prosimy kierować za pośrednictwem formularza kontaktowego znajdującego się na stronie głównej.

  9. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały.
  10. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis Ruby Logic. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać.

Pliki Cookies

  1. Nasz serwis korzysta z tzw. plików cookies (ciasteczek), które umożliwiają korzystanie z wszystkich funkcji w naszym serwisie. Pliki te są zapisywanie w pamięci urządzenia i nie powodują żadnych zmian w ustawieniach urządzenia. W każdej chwili w ustawieniach przeglądarki można usunąć pliki cookies i blokować ich wykorzystanie w przyszłości. Więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na stronie www.wszystkoociasteczkach.pl.
  2. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies aby zapewnić Państwu jak największą wygodę w trakcie korzystania z serwisu, by umożliwić korzystanie z wszystkich jego funkcji, w celach statystycznych, marketingowych oraz w celu zapamiętania informacji o Państwa sesji.
  3. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące Cookies. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych tu Cookies.
  4. Serwis stosuje Cookies wydajnościowe, czyli służące do zbierania informacji o sposobie korzystania ze strony, by lepiej działała, oraz funkcjonalne, czyli pozwalające "pamiętać" o ustawieniach użytkownika (np. język, rozmiar czcionki).
  5. Serwis wykorzystuje poniższe pliki Cookies:

    • _utma – plik zapisywany na dysku komputera podczas pierwszych odwiedzin danej witryny. Plik zawiera unikalny numer identyfikacyjny, za pomocą którego narzędzie analityczne potrafi określić unikalnego i nowego użytkownika,
    • _utmb – plik cookie _utmb jest odpowiedzialny za przechowywanie informacji na temat danej wizyty,
    • _utmc – plik cookie współpracujący z _utmb, którego zadaniem jest ustalenie, czy należy rozpocząć śledzenie nowych odwiedzin, czy też zbierane dane powinny zostać zaliczone do istniejących odwiedzin,
    • _utmz – plik cookie zawierający informację na temat źródeł odwiedzin. Dzięki niemu możliwe jest policzenie m.in.odwiedzin z wyszukiwarek,
    • PHPSESSID – plik cookie utrzymujący identyfikator bieżącej sesji pomiędzy serwerem, na którym zainstalowana jest strona a uprzedzeniem użytkownika, za pośrednictwem którego komunikuje się on z serwerem i ze stroną.
  6. Poziom ochrony przed Cookies ustawia się w każdej przeglądarce, aż do całkowitego blokowania plików Cookies. Zwiększa to poziom bezpieczeństwa i ochrony danych, ale może także uniemożliwiać niektóre funkcje, np. zalogowanie się na konto pocztowe.
  7. Jak zmienia się ustawienia w najbardziej popularnych wyszukiwarkach:

    • Chrome - Należy kliknąć na menu (w prawym górnym rogu), zakładka Ustawienia >Pokaż ustawienia zaawansowane. W sekcji „Prywatność” trzeba kliknąć przycisk Ustawienia treści. W sekcji „Pliki cookie” można zmienić następujące ustawienia plików Cookie:

      • usuwanie plików Cookie,
      • Domyślne blokowanie plików Cookie,
      • Domyślne zezwalanie na pliki Cookie,
      • Domyślne zachowywanie plików Cookie i danych stron do zamknięcia przeglądarki,
      • Określanie wyjątków dla plików Cookie z konkretnych witryn lub domen.
    • Internet Explorer 6.0 i 7.0 - Z menu przeglądarki (prawy górny róg): Narzędzia > Opcje Internetowe > Prywatność, przycisk Witryny. Suwakiem ustawiamy poziom, zmianę zatwierdzamy przyciskiem OK.
    • Mozilla Firefox - Z menu przeglądarki: Narzędzia > Opcje > Prywatność. Uaktywnić pole Program Firefox: „będzie używał ustawień użytkownika”. O ciasteczkach (cookies) decyduje zaznaczenie – bądź nie – pozycji Akceptuj ciasteczka.
    • Opera - Z menu przeglądarki: Narzędzie > Preferencje > Zaawansowane. O ciasteczkach decyduje zaznaczenie – bądź nie – pozycji Ciasteczka.
    • Safari - W menu rozwijanym Safari trzeba wybrać Preferencje i kliknąć ikonę Bezpieczeństwo. W tym miejscu wybiera się poziom bezpieczeństwa w obszarze Akceptuj pliki cookies.